Vanliga frågor – Resenärer

Inför din resa eller ansökan har vi samlat en lista med vanliga frågor. Om du reser med taxi eller specialfordon hittar du information under den rubriken. För resor med tåg, flyg eller båt finns allt du behöver veta under “Resa med tåg, flyg eller båt”.

Informationen hjälper dig att förbereda din beställning och resa. När vi får alla uppgifter vid bokning kan vi planera resan så smidigt som möjligt.

Vanliga frågor: Resenärer HandläggareTransportörer

Vanliga frågor Resenärer

Resor med taxi eller specialfordon

När måste jag beställa min resa?

Du bokar din resa senast 5 arbetsdagar innan, utom under stora helger som jul. Vid resor under storhelger är det viktigt att göra beställningar i god tid då tillgången på fordon är begränsad. Tänk även på att kommunen behöver handläggningstid när du ansöker om resa. Om du angett en e-postadress får du information om din resa via mail.

När och hur får jag bekräftelse inför min resa?

Taxiföretaget bekräftar resan senast två dagar före din resa via telefon. Om taxi inte ringer dig, kontakta då Riksfärdtjänsten dagen innan resan. Var noga med att skriva ner taxibolagets nummer ifall något skulle inträffa utanför Riksfärdtjänstens öppettider.

Varför har min resetid blivit ändrad?

Din resetid har ändrats för att samordna med andra resenärer och minska koldioxidutsläpp. Genom att resa tillsammans minskar vi vår miljöpåverkan. Om du har en tid att passa vid specifik resa, meddela oss vid bokning. Om du av annan anledning inte kan samåka måste detta framkomma i tillståndet.

Vad kostar det och hur betalar jag resan?

Resan betalas normalt med bankkort i fordonet. Vill du betala med annat sätt, pratar du med taxibolaget. För information om priser se egenavgifter

Vad gäller för medresenärer och ledsagare vid resa?

Medresenären betalar normalt samma avgift som resenären när de följer med i fordonet. Medresenär får medfölja i mån av plats och måste förbokas. Ledsagaren är ofta någon anhörig till resenären eller personal från kommunen. När ledsagare beviljas måste det synas i tillståndet.

Hur mycket bagage får jag ta med utöver mina hjälpmedel?

Du kan ta med max två väskor/kollin utöver dina angivna hjälpmedel på resan.

Hur fungerar bärhjälp med trappklättrare och vad behöver jag tänka på?

Om du behöver bärhjälp med trappklättrare, måste detta anges i ditt tillstånd och du måste därför kontakta din kommun. Kom ihåg att meddela oss när du beställer resan om behovet finns, så vi kan informera taxin i förväg.

Vad behöver jag tänka på vid hämtning från flygplatsen?

Det är viktigt att du alltid uppger flightnummer när du ska hämtas på en flygplats, för att hantera eventuella förändringar i resan. Vid ombokning av flyg eller tåg måste du själv kontakta Riksfärdtjänsten eller taxibolaget direkt för att meddela de nya tiderna.

Hur avbokar jag min resa?

Vid avbokning ringer man oss på Riksfärdtjänsten på telefon 016-15 05 50, öppettider vardagar 08.00-16:30 och helgdagar 016-15 05 54. Vid akut avbokning när vi inte finns på plats, kontakta taxibolaget direkt.

Resor med tåg, flyg eller båt

När måste jag beställa min resa?

Du bokar din resa senast 10 arbetsdagar innan, utom under stora helger som jul. Vid resor under storhelger är det viktigt att göra beställningar i god tid då många avgångar tidigt är fullbokade. Tänk även på att kommunen behöver handläggningstid när du ansöker om resa. Om du har angivit en e-postadress i ditt tillstånd eller i din beställning, kan vi skicka all information om resan via e-post. Biljetter och faktura kan skickas hem till resenären efter att bokningen är gjord med post.

Vad gäller för medresenärer och ledsagare vid resa?

Ålder samt släktförhållande på följeslagare (ledsagare eller medresenär) till riksfärdtjänstresenären är viktiga uppgifter som kan påverka priset på biljetterna.

Varför måste jag uppge servicekod vid bokning av flyg?

Servicekoder på flyget måste anges i beställningen. Det behövs för att du ska få rätt hjälp på flygplatsen och ombord på planet. Se servicekoder här (extern länk)

Hur får jag hjälp vid av och påstigning?

Om resenären behöver hjälp vid tågresa på stationen, ombord på tåget eller vid av/påstigning så skall detta anges i resebeställningen. Då bokas Ledsagning, resenären och eventuell medföljande får personlig service på stationerna av stationsledsagare och extra service ombord på tåget av ombordpersonal. På flygplats finns motsvarande service.

Vad ska jag tänka på om jag reser med hjälpmedel?

Elrullstolars mått, vikt och batterier skall anges vid flygresa även om rullstolen kan plockas isär. Rullstolens mått och vikt är också viktigt vid tågresor. Om rullstolsplats på tåget behövs måste detta anges särskilt. För övriga hjälpmedel prata med oss på Riksfärdtjänsten så vet vi vad som gäller.

Hur avbokar jag min resa?

Vid avbokning ringer man oss på Riksfärdtjänsten på telefon 016-15 05 50, öppettider vardagar 08.00-16.30, eller 016-15 05 54 under helgdagar 08:00-16:30. Vid akut avbokning när vi inte finns på plats, kontakta flyg, båt, eller tågbolaget direkt (se information som skickats med biljetterna).

Övriga frågor

Hittar du inte svar på din fråga? Kontakta oss!

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner