Hållbarhet
Hållbarhet – Riksfärdtjänstens långsiktiga mål i tre dimensioner
Riksfärdtjänsten Sverige AB tar stort ansvar för verksamhetens påverkan på människor, miljö och samhället. Vi strävar efter att bedriva verksamheten på ett professionellt, lönsamt och hållbart sätt. Vår målsättning är att skapa värde ekonomiskt, socialt och miljömässigt, med fokus på långsiktigt ansvar och respekt för både människor och miljö.
Riksfärdtjänstens hållbarhetsarbete är kopplat till FN:s mål för hållbar utveckling. Vi har identifierat att åtta av hållbarhetsmålen kunnat kopplas till Riksfärdtjänstens hållbarhetsarbete.
Socialt ansvar – Övergripande målsättning och strategi
Riksfärdtjänstens långsiktiga mål inom socialt ansvarstagande är att bidra till ett inkluderande samhälle där alla kan delta i aktiviteter och ha ett självständigt socialt liv. Vi ska också bidra till ett bättre samhälle genom att agera som en ansvarstagande och respektfull arbetsgivare.
Detta uppnås genom att Riksfärdtjänsten respekterar lika värde och rättigheter och arbetar aktivt med tillgänglighetsfrågor. Vi erbjuder alla medarbetare en god, säker, rättvis icke-diskriminerande arbetsmiljö.
Inom social hållbarhet, fokuserar Riksfärdtjänsten på följande:
- Att aktivt arbeta för välmående medarbetare och erbjuda en trygg arbetsmiljö
- Att värna om mångfald och jämställdhet i våra tjänster och för våra medarbetare
- Att bidra till samhällsutvecklingen och ett inkluderande samhälle genom ett aktivt engagemang


Miljömässigt ansvar – Övergripande målsättning och fokus
Riksfärdtjänsten arbetar för att minska sin miljöpåverkan, med fokus på att reducera koldioxidutsläpp från taxi- och specialfordon. Enligt Svenska Taxiförbundet drivs cirka 30% av taxibilarna med alternativa bränslen, och andelen elbilar ökar stadigt. Även om Riksfärdtjänstens resor står för mindre än 0,4% av alla färdtjänstresor, satsar vi på att minska utsläppen genom att samordna resor så fler reser tillsammans.
Vårt mål är att stötta myndigheter och kommuner i att ställa miljökrav i upphandlingar. Vi har utvecklat ett verktyg för att redovisa koldioxidbesparingar, där vi förväntar oss en minskning på cirka 15% genom vår samplanering.
Inom miljö, fokuserar Riksfärdtjänsten på följande:
- Främja användning av miljöfordon hos utförarna och aktivt följa den utveckling som sker på marknaden
- Samordna resor på ett för resenären respektfullt sätt, skapa medvetenhet hos resenären om de miljövinster samplanering ger
- Hålla våra kunder informerade om de miljövinster samplanering ger och skapa förutsättningar för våra kunder att nå sina miljömål
Affärsmässigt ansvar – Övergripande målsättning och strategi
Inom området ekonomisk hållbarhet har Riksfärdtjänsten som långsiktig målsättning att utvecklas stabilt och lönsamt över tid, samtidigt som god affärssed tillämpas.
Det erhålls genom att bolaget erbjuder en konkurrenskraftig, professionell och värdeadderande service. Att verksamheten ständigt utvecklas och förbättras. Därmed säkerställs en god efterfrågan på bolagets tjänster och långvariga samarbeten samtidigt som lagar och förordningar respekteras och god affärssed tillämpas.
Inom affärsmässig hållbarhet, fokuserar Riksfärdtjänsten på följande:
- Att bedriva en professionell verksamhet och leverera värdeadderande och kvalitativ service baserad på kundernas behov
- Att utvecklas stabilt och lönsamt utifrån ett etisk och moraliskt försvarbart förhållningssätt
- Att tillhandahålla tillförlitlig, relevant information och tillhandahålla användbara, säkra system


Globalt perspektiv
Riksfärdtjänstens hållbarhetsarbete är kopplat till FN:s mål för hållbar utveckling. Vi har identifierat att åtta av hållbarhetsmålen kunnat kopplas till Riksfärdtjänstens hållbarhetsarbete. Det är inom de här områdena som vi har störst chans att bidra till att målen kan förverkligas ur ett globalt perspektiv.